Persbezoek SodaStream Lehavim (Israël), 26-28 mei 2019

“Island of Peace”


Alle SodaStream-producten worden in Israël geproduceerd in de Lehavim-fabriek (met uitzondering van de glazen karaf, die wordt gefabriceerd door een glasspecialist in Europa) en geëxporteerd naar 46 landen over de hele wereld.

De SodaStream-fabriek bevindt zich in de Negev-woestijn in Israël, op 22 km van de grens met Gaza, en biedt werk aan meer dan 2100 mensen met verschillende afkomst en religie, waaronder:

  • 120 Palestijnen
  • 500 bedoeïenen, inclusief 200 vrouwen
  • 1000 nieuwe immigranten

Morele waarden: gelijke rechten en lonen, en veel respect.

Trots op de SodaStream-waarden

Sinds kort drukt SodaStream de Israëlische vlag af op de 50 miljoen producten die elk jaar wereldwijd worden verkocht, met een boodschap van vreedzaam samenleven: “Dit product wordt gemaakt door Joden en Arabieren die in vrede samenwerken”. Hiermee geeft SodaStream wereldwijd een belangrijke boodschap van hoop.

Mogelijkheid om geloof uit te oefenen

In de fabriek zijn een synagoge voor Joodse werknemers en vier gebedsruimten (voor mannen en vrouwen) voor islamitische werknemers.

Strijd om Palestijnse arbeiders te houden

In 2015 sloot Sodastream zijn fabriek in het betwiste gebied op de westoever in Mishor Adumim om naar een grotere fabriek in de Negev-woestijn te verhuizen. Deze verhuizing zorgde er helaas voor dat de 500 Palestijnse werknemers hun baan verloren vanwege de noodzaak voor Palestijnen om nieuwe werkvergunningen te verkrijgen om Israël binnen te komen. Na een strijd van 16 maanden met de Israëlische bureaucratie, slaagde Daniel Birnbaum, CEO van SodaStream, erin om vergunningen te krijgen voor de Palestijnse arbeiders om in de nieuwe fabriek te komen werken. In 2016 konden 150 van de Palestijnse werknemers eindelijk terugkeren naar hun ‘SodaStream-familie’. Bekijk dit filmpje:

De plaatselijke bedoeïenengemeenschap versterken en gelijke kansen bieden aan bedoeïenenvrouwen

De bedoeïenengemeenschap in de Negev-woestijn is de meest achtergestelde gemeenschap van Israël. Werkloosheid en armoede zijn er het hoogst in Israël, met slechts 24% van de bedoeïenenmannen en 56% van de -vrouwen die aan het werk zijn, en meer dan 55% van de bedoeïenen die in armoede leven. Alle Negev-bedoeïenensteden worden als laagste beoordeeld op de sociaaleconomische ranglijsten van Israël.

De SodaStream-fabriek bevindt zich naast Rahat, het grootste bedoeïenendorp in Israël. SodaStream maakte er een prioriteit van om werkgelegenheid te bieden aan de lokale gemeenschap. Sodastream ondersteunt bedoeïenenvrouwen door hen de kans te geven te werken op assemblagelijnen uitsluitend met vrouwen, met speciale werkuren en -voorwaarden om hun overtuigingen en tradities te respecteren.

Assemblagelijnen om ongelijkheid aan te pakken

  • Assemblagelijn in de gevangenis in Beer Sheva
    Ongeveer acht maanden geleden werden SodaStream-assemblagelijnen geopend in de Elah-gevangenis in Beer Sheva (dicht bij de fabriek), om mensen de kans te bieden zich opnieuw in de samenleving te integreren. SodaStream betaalt de hoogst toegelaten lonen door het gevangenisreglement alsook extra beloningen. Dat dit een succes mag worden genoemd, blijkt uit het feit vier ex-gevangenen momenteel in dienst zijn van SodaStream, met gelijke beloning en voordelen. Eén ervan is zelfs manager.
  • Assemblagelijn in het bedoeïenendorp Kuseife
    Bedoeïenendorp Kuseife: 17.000 inwoners, 30% werkloosheid, 50% vrouwenwerkloosheid. Sodastream lanceert een assemblagelijn in een buurthuis in het dorp om de werkloosheid onder vrouwen tegen te gaan en hen aan te moedigen in een gemeenschappelijke omgeving te werken, in ploegen die hun familiale en traditionele behoeften ondersteunen. Sodastream zal dagelijks de materialen van de bruiswatermachines leveren. De lokale assemblageploeg zal de machines bouwen alsook de kwaliteitscontroles en de verpakking verzorgen.

Eerste fabrieks-kinderopvang in Israël

Eén van de barrières voor lokale vrouwen om dagelijks te werken, is de zorg voor hun kinderen. Als onderdeel van SodaStreams voortdurende inspanningen om zoveel mogelijk mensen deel te laten uitmaken van ‘het eiland van vrede’, zal in september de ‘dagopvang voor de vredefabriek’ worden geopend. Het wordt een tweetalige kinderopvang – Hebreeuws en Arabisch – voor kinderen tussen 1 en 3 jaar (onderverdeeld in drie leeftijdsgroepen). In elke groep zullen Joodse en Arabische kinderen samen leren, samen vakantie vieren, en de volgende generatie van vrede en verdraagzaamheid zijn.

Ramadan Break evenement

Bij Sodastream werken én vieren mensen samen. Zowel joodse als islamitische feestdagen worden gevierd. Elk jaar organiseert SodaStream het grootste Ramadan ontbijtevent in Israël, waarop alle medewerkers welkom zijn. Zullen ook aanwezig zijn: religieuze leiders, de burgemeester van Rahat, ambassadeurs van over de hele wereld gevestigd in Israël, en CEO’s van multinationals gevestigd in Israël. Er zijn optredens van Israëlisch-Joodse en islamitische artiesten.

Op 22 km van de grens met Gaza worden vrede en coëxistentie gevierd om hoop te verspreiden voor een betere toekomst in de regio. “Ze zeggen dat samenwerken complex en moeilijk is, maar bij SodaStream leven Israëli’s en Palestijnen elke dag zij aan zij. Het is de hoogste tijd dat leiders aan beide zijden focussen op de toekomst, in plaats van op het conflict“, aldus Daniel Birnbaum, CEO van SodaStream.

Over SodaStream

SodaStream biedt een duurzaam alternatief voor bruisend water en is wereldwijd marktleider voor toestellen om thuis bruiswater te maken. Met een SodaStream-toestel maak je kraantjeswater in een handomdraai bruisend en zijn plastic wegwerpflessen overbodig. De intensiteit van de bubbels bepaal je zelf. SodaStream is actief in 46 landen. In België is SodaStream verkrijgbaar bij onder andere Bol.com, Blokker, Carrefour, ColliShop, Coolblue, Delhaize, Eldi, Euronics, Exellent, Krëfel, MediaMarkt en Vanden Borre.

Noot voor de pers, niet voor publicatie:
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u terecht bij Kurt Peeters: