Milieuvriendelijker leven populairder voornemen dan stoppen met roken

SodaStream Benelux, die de activiteiten van de multinational in België en Nederland overkoepelt, liet recent een representatief onderzoek uitvoeren onder meer dan 1.000 respondenten over hun voornemens voor dit nieuwe jaar.* Maar liefst 72% geeft aan van plan te zijn om het afval van wegwerpplastic te verminderen in 2020. 25% van de mensen benoemt dit zelfs expliciet als goed voornemen, naast de gebruikelijke voornemens als meer sporten, gezonder eten en afvallen. Het is hiermee een populairder voornemen dan stoppen met roken (14%) en minder alcohol drinken (15%).

Het grootste deel van de bevraagden (65%) gaat met goede voornemens het nieuwe jaar in. Waar de goede voornemens traditiegetrouw betrekking hebben op een gezondere levensstijl, worden milieuvriendelijker leven in het algemeen (20%) en minder plastic gebruiken (25%) dit jaar ook veel genoemd. Met 35% wordt het voornemen om minder plastic te gebruiken relatief vaak onder 55-plusser genoemd.

Bewuster omgaan met plastic

Bijna driekwart van de respondenten geeft aan van plan te zijn minder wegwerpplastic te gaan gebruiken in 2020. Dit plan wordt voornamelijk gedragen door de mensen van 55 jaar en ouder: hiervan geeft zelfs 89% aan van plan te zijn om minder plastic te gaan gebruiken, versus 68% van de mensen tussen de 18 en 34 jaar. Maar liefst 80% van de bevraagden laat weten dat zij het afgelopen jaar al bewuster zijn omgegaan met het gebruiken van wegwerpplastic.

Populariteit herbruikbare fles
De herbruikbare waterfles blijkt populair, vooral onder vrouwen (75%) en de jongere generatie tussen de 18 en 34 jaar. Van deze leeftijdsgroep gebruikt reeds 85% een herbruikbare fles. In 2020 is 81% van de respondenten van plan om vaker gebruik te maken van een herbruikbare fles, waarmee honderden, zo niet duizenden wegwerpflessen kunnen worden bespaard.

SodaStream steunt goede voornemens
SodaStream is blij te kunnen bijdragen aan de goede voornemens door maandagochtend 6 januari in treinstation Antwerpen Centraal herbruikbare flessen (goed voor plat en bruisend water) aan te bieden aan pendelaars. Dit is de eerste dag van het jaar waarop weer massaal voor werk en studie gereisd zal worden. Hiermee voegt het bruiswatermerk meteen de daad bij het woord om haar doel en goede voornemen te realiseren om wegwerpplastic terug te dringen.

* Het onderzoek onder meer dan 1.000 respondenten vond plaats in de periode van 24 tot en 26 december 2019 en werd door onderzoeksbureau Sherloq uitgevoerd in opdracht van SodaStream Benelux. 

 

Over SodaStream
SodaStream, onderdeel van PepsiCo, is wereldwijd marktleider in de bereiding van bruisende dranken thuis. SodaStream-bubbels zijn beter voor de consument – gezond, gemakkelijk te maken, licht om te dragen – en beter voor de planeet, waarbij duizenden plastic wegwerpflessen worden vervangen door één herbruikbare SodaStream-fles. Producten zijn verkrijgbaar in meer dan 80.000 winkels in 46 landen. In België is SodaStream verkrijgbaar bij onder andere Bol.com, Blokker, Carrefour, ColliShop, Colruyt, Coolblue, Delhaize, Eldi, Euronics, Exellent, Hubo, Krëfel, MediaMarkt, Okay en Vanden Borre.