Secure shopping with SodaStream

Onze Visie en Missie

SodaStream biedt een duurzaam alternatief voor bruisend water en is wereldwijd marktleider voor toestellen om thuis bruiswater te maken. Met een SodaStreamtoestel maak je kraanwater in een handomdraai bruisend en zijn plastic flessen overbodig. De intensiteit van de bubbels bepaal je zelf.  “Betere bubbels voor jou en voor het milieu!

ONZE MISSIE

Het is onze missie om het plastic afval tegen te gaan. Plastic afval voorkomen is beter dan genezen, ofwel: opruimen. Het is ons doel om mensen aan het denken te zetten over de huidige manier van water- en frisdrankconsumptie en het bijbehorende plastic verbruik. Uiteindelijk willen we consumenten bewegen om bewust te kiezen voor minder plastic en slimmer gebruik te maken van SodaStream’s duurzame alternatief. Met SodaStream verander je kraanwater in verfrissend bruisend water. Met dank aan alle SodaStream-gebruikers hebben we alleen al in 2017 wereldwijd 3,5 miljard plastic flessen bespaard.

Wist je dat in het laatste decennium de productie van plastic flessen gestegen is naar meer dan 300 miljoen ton per jaar1? Van de totale hoeveelheid plastic die ooit is geproduceerd is (8,3 miljard ton), is 6,3 miljard ton als afval is geëindigd. Daarvan is slechts 9 procent gerecycled. De overgrote meerderheid ligt op steeds vollere vuilstortplaatsen of kwijnt weg als afval in het milieu. Dat betekent dat veel van al het plastic uiteindelijk in het riool van de aarde terecht zal komen: de zee.

De snelle groei van de plasticproductie is vooral te wijten aan de toename in het gebruik van plastic verpakkingen, die zo’n veertig procent uitmaken. Tegenwoordig verbruikt een gemiddeld persoon 100 kilo plastic per jaar, meestal in de vorm van een verpakking2. Wereldwijd verbruiken mensen ongeveer 200 miljard plastic waterflessen per jaar3

Met een herbruikbare fles kun je per huishouden gemiddeld 2800 plastic wegwerpflessen besparenâ‚„. De herbruikbare flessen van SodaStream helpen het afval van wegwerpflesjes en blikjes in de winkel te verminderen en verlagen tegelijkertijd de carbon footprint met maximaal 87% in vergelijking tot andere merken die bruiswater verpakken in pet-flessen5.

De herbruikbare fles is de held

Met de herbruikbare fles verslaan we de grote afvalberg. De flessen van SodaStream hebben een houdbaarheidsdatum. Wanneer de houdbaarheidsdatum verstreken is, wil dat zeggen dat de fles zijn elasticiteit verloren heeft. Je kan deze dan niet meer gebruiken om te carboneren. Maar nog steeds is de fles perfect te gebruiken om te vullen met water. De fles is echter nog steeds perfect te gebruiken om met water te vullen en overal mee naartoe te nemen (zoals naar je werk, naar de sportschool of voor in de auto). De fles is namelijk BPA-vrij. Kortom: Lang leve de herbruikbare fles!

Niet verpakken maar aanpakken van het probleem!

Een beter milieu begint bij jezelf. Dat is natuurlijk een cliché, maar waarheid als een koe. Nadat we onze eigen producten eens flink onder de loep hebben genomen, kwamen we tot de conclusie dat er nog te veel plastic afval in onze verpakkingen zat. Wij willen het probleem niet verpakken maar aanpakken. We zijn hard bezig met testen en onderzoeken hoe we de (productbeschermende) plastics uit onze verpakkingen kunnen weglaten. We willen daarbij niets inleveren aan de kwaliteit van het product. We streven ernaar dat er in 2019 geen onnodige plastics meer aanwezig zijn in de verpakkingen.

Een glasheldere missie: siropen niet meer in plastic

Op dit moment is het zo dat onze diverse verfrissende smaken verkrijgbaar zijn in kunststof flacons. Met één flesje kan je tot wel 9 liter van je favoriete drankje zelf maken. Daarmee bespaar je al 18 wegwerpflesjes van een halve liter. Daar nemen we geen genoegen mee, want we willen meer. Daarom gaan we op zoek naar nieuwe materialen en verpakkingen om wegwerpplastic nog verder te voorkomen. Ons streven is om in 2022 alle siropen te verpakken in glas, waardoor er nóg minder plastic wordt weggegooid.

 

Bronnen:

4 & 5

Back to top